Den tystlåtne engelske kunden utan kontor

Exportkonsult

Claes Rosenberg

cr@claesrosenberg.se

0708 371 370


Mellins gata 7

216 44 Limhamn

Den tystlåtne engelske kunden utan kontor


En liten firma i Skåne hade en supernischad produkt, ett beslag för grävskopor. Produkten var i sig inte märkvärdig, det avancerade var att den var tillverkad på ett sådant sätt att den klarade stora påfrestningar "heavy duty".


Tillverkaren vill hitta kunder i England. Men grävmaskinstillverkarna var inte intresserade, i vilket fall fick vi inte svar från dem. Den enda intresserade kontakten var en man i Staffordshire, med oklar affärsverksamhet, men han var däremot ytterst angelägen och verkade veta vad han talade om, ställde bara relevanta frågor. Så vi reste till centralorten Stoke-on-Trent och tog in på ett hotell mannen hade anvisat. Han kom dit på morgonen, granskade varuprovet, redde  ut prisbilden och lämnade oss. Högst en timmas samtal för en hel resa till England? Vi kände oss lite osäkra och lite snopna.


Men bara två veckor senare kom han på besök till Malmö. Tillsammans besökte vi Kockums som hade riggat upp sin anläggning för hållfasthetstester. Där utsattes beslaget för enorma krafter och brast först en bra bit bortom säkerhetsgränsen. Då var engelsmannen nöjd och då blev det affärer som varade i många år.


Han hade en liten verkstad ( som han av något skäl alltså inte ville visa ) där han på underleverantörsbasis svetsade på olika beslag på traktorgrävarföretaget JCB skopor. Bakom en liten kund kan det dölja sig en mycket större kund!