Restaurangtips

Exportkonsult

Claes Rosenberg

cr@claesrosenberg.se

0708 371 370


Mellins gata 7

216 44 Limhamn

Restaurangtips


Det är svårt med restaurangtips eftersom restauranger så ofta ändrar stil, ägare och inriktning. Därför begränsar sig mina rekommendationer till restauranger som är stabilt bra över tiden.  Mitt kriterium är att jag ska ha besökt dessa restauranger minst två gånger och att det har gått en längre tid dessemellan, i fallet Reykjavik gick det 27 år mellan besöken!


London:

Rules. Här förflyttas man i tiden, för här åt Charles Dickens. Välj deras klassiska rätter typ steak and kidney pie och deras vilträtter alldeles utsökta. Två scener i Downton Abbey spelades in här, säger något om den autentiska miljön.


Simpson's in The Strand

Genuin brittisk inramning. Rituell och vacker servering av rostbiff och Yorkshire Pudding. Mer intressant för miljön och atmosfären än för maten, det var min senaste bedömning men det var 1998, skulle tro att inramningen är den samma och maten bättre numera.


Stuttgart:

Jag undrar om inte Stuttgart är Tysklands gastronomiska centrum, här har jag haft flera stora matupplevelser, t.ex. på Wielandshöhe, det enda stället i Stuttgart där jag varit två gånger.


Berlin:

Aicher vid Gendarmenmarkt. Serverar rustik tysk/österrikisk mat, t.ex. Tafelspitz som man kommer ihåg långt efteråt.


Gnosjöregionen:

Bredaryd - Bredaryds gästis. Tyvärr serverar man inte Bolmengös just där eftersom lokalbefolkningen äter det hemma, men all annan mat på Bredaryds Gästis är vällagad, ofta till och med sensationellt god och hit kommer både privatpersoner för en festkväll och företagare för representation.


Anderstorp - Hotell Åsen. Anderstorp med 5 000 invånare finns det industrier överallt, egentligen mer industritätt än närbelägna Gnosjö (säger man i Anderstorp) och företagarna äter troget på Åsen, alltid vällagat med elegant bordsservering. (Om du vill ha något tillverkat så besök Hotell Åsen på tisdagar, vid 13 tiden strömmar det ut fabrikörer som då har varit på Rotarymöte, fråga vem som helst och du kommer att bli hänvisad till rätt tillverkare.)


Hillerstorp -Restaurang Haga, bra bricklunch med fabrikörer vid alla långbord.


Forsheda - Gummifabrikens restaurang drivs av Toftaholms värdshus. Vällagad snabblunch till rimlig kostnad. 


Hestra - Hestravikens värdshus. Om du har utländska gäster på besök och vill ge dem en oförglömlig upplevelse så boka in dem på Hestravikens Värdshus, helst med rum med terrass mot ån och  med kanotutflykt med picnic. Dina besökare kommer tala om det i decennier efteråt, jag vet...


(På vintern är det också fint, då finns södra Svergies största skidanläggning Isaberg, till hands. Där försökte jag lära två engelsmän att åka skidor en gång, en av dem bröt handleden men de var mycket nöjda i alla fall.)


Värnamo - Sturegrillen, där serverar de Vaggerydskorv. Perfekt när man har ont om tid mellan tågen.


Reykjavik: Här vimlar det av moderna restauranger: vissa av hög klass, andra av karaktär turistfällor, men jag trivs bäst på Hotel Holt. Det är lite sjuttiotalsstämning över inredningen men mitt livs godaste torsk har jag ätit här, kommer också ihåg en lammrätt från februari 1985.


Paris:

Le Train Bleu. Restaurangen inne i Gare de Lyon har varit lika magnifik i hundrafemtio år. Maten är dyr, titta istället in för ett glas vin eller bara för en snabb gratistitt i Europas vackraste restaurang.


Au Chai de l’Abbey. Mitt stamställe i Quartier Latin, rue de Buci, här äter jag fransk husmanskost till bra priser och mår alltid bra efteråt. Stökigt, trivsamt och pratsamt.


Willi's wine bar. Trots eller på grund av att det är en engelsman som driver stället på Rue des Petits Champs är detta den bästa vinbaren i Paris, i alla fall är det fina viner i små glas som man har råd med.


Bouillon Chartier. Här blir man mätt både på mat och upplevelse till Paris lägsta priser. Middag med förrätt, huvudrätt, ost och dessert behöver du bara betala 14,40 Euro för. Och skådespelet med Frankrikes skickligaste servitörer, som balanserar 15 tallrikar samtidigt, är gratis.


Helsingfors:

Glaspalatset. Här äter riksdagsmännen och –kvinnorna lunch och det gör de rätt i. Härligt tillagad mat i elegant miljö.


Jyväskylä: Under 00-talet var jag här ofta på mässor och såg till att åtminstone en gång under veckan äta på ”Ranskalaiset Korot” – modern mat med fransk-finsk touch och bra vinlista.


Stockholm:

Wedholms Fisk.  Perfekt för representation - gästerna kommer aldrig glömma fiskupplevelserna på Wedholms. Och du kommer snabbt glömma kostnaden.


Luzette: Brasseriet på Stockholms Central där kan man äta i lugn och ro i visshet om att det bara tar tre minuter att komma till tåget. Hög stämning och alltid hög kvalitet.

 

Lyon:

Brasserie George. Här ska man äta dagens rätt till lunch - för 10-12 Euro får man härlig fransk husmanskost, dessutom helt gratis också hög stämning i lokalen, som är lite historisk typ Art Nouveau. Förresten äter man gott överallt i Lyon - dessutom till lägre priser än i Paris.


Dijon:

Chapeau Rouge, nära centralstationen. Jag åt gott där på nittiotalet , kom tillbaka hösten 2014 och då hade stället omvandlats till gourmet-tempel. Lite väl dyrt, men det årets godaste måltid intog jag där.


Hannover:

Hannover är den stad där jag ”forskat” mest efter bra restauranger,(har varit med om 18 utställningsveckor där!). Luisenhof är det enda stället där jag tycker att man representera så att gästerna blir ordentligt nöjda. I övrigt: Strunta i alla tjusiga restauranger i Hannover - mycket är utanverk, gå på kvarterskrogarna istället. Enkel mat är alltid god i Tyskland.


Hannovermässan - Münchenhalle

Inne på mässområdet i Laatzen är Münchenhalle den stora "turistfällan", ska föreställa en bayersk ölhall, men när det är tillräckligt mycket folk så blir det faktiskt "Oktober-fest" stämning med två orkestrar och välorganiserad urballning. (Mitt starkaste minne är IT-mässan 1998 , det var 100 000 besökare om dagen på Hannovermässan- då var Münchenhalle på kvällen en kokande gryta av uppsluppna IT människor från hela världen)


Lissabon:

Instituto do vinho do Porto. Portvinsinstitutet låter tråkigare än vad det är , vill man smaka sig igenom härliga portviner med ackompanjerande rätter så är detta rätt ställe.


Las Vegas:

Robuchons bakficka på MGM Grand. Mat i världsklass till överkomliga priser, man sitter obekvämt men det glömmer man snabbt bort. Årets måltid 2008.


Alvesta:

Om man väntar på tåg i Alvesta är Café St Clair det bästa matalternativet, 100 meter från stationen. Maten är en härlig korsning av Småland och Japan. Det japansk/svenska paret som driver stället sprider verkligen värme och matglädje omkring sig. Fungerar även som konditori.


Om man inte har tid att till Café St Clair i Alvesta kan man alltid titta in på Pressbyrån på Alvesta Centralstation där Linda och hennes medarbetare håller hög standard och trivsel. Det går att få ihop en riktigt bra måltid på Pressbyrån numera, ordentligt näringsriktig också. Nötter, fruktjuice, vildsvinskorv, banan. En trerätters för strax under hundralappen. Inte illa.