Kan man få fram nya produkter på 24 timmar

Exportkonsult

Claes Rosenberg

cr@claesrosenberg.se

0708 371 370


Mellins gata 7

216 44 Limhamn

Kan man få fram en ny produkt på 24 timmar?


Under 15 år arbetade jag för ett företag i Gnosjöregionen som byggde upp export till 35 länder. Den exportframgången baserades på effektiv produktutveckling där vi fick fram ett sextiotal produkter som sedan länge används av tiotusentals kunder över hela världen.


Vi fick ständigt in önskemål om fler produkter. De bästa idéerna fick vi från arga kunder, ju argare desto bättre – då visste vi att det var verkliga problem som låg bakom.


Om ett produktförslag kom in på eftermiddagen så tog mina kollegor ett intensivsnack där alla framförde sina synpunkter – ett slags kreativt kaos där alla kommenterade den osynliga produkten som svävade i rummet. Men när vår konstruktör plötsligt blev tyst så dog diskussionen ut. Då visste de andra att han hade plötsligt sett hur produkten skulle se ut. Alla gick tillbaka till sitt och konstruktören gick ned i prototypverkstaden.


I verkstaden tillverkade han produkten så långt det var möjligt. Allt som var i metall eller trä kunde han någotsånär få till, en hantverksmässig prototyp. Nästa dag var han ute och besökte industrier i Gnosjöregionen  och kom tillbaka till firman framåt tretiden. Då hade han en ganska klar idé om det väsentliga, om utformning, tillverkningsmetod och kostnader för verktyg och serietillverkning. Egentligen allt vi behövde för att besluta om vi skulle gå vidare eller inte!


I många fall kunde vår konstruktör sedan på några veckor få fram industriellt tillverkade kortserier som kunden kunde testa praktiskt. När alla till slut efter olika turer var ense, lämnades produkten över till CAD, beredning och rationell tillverkning.


För att svara på frågan i rubriken: Nej, man kan inte få fram helt färdiga nya produkter på 24 timmar. Men: om man arbetar som vår konstruktör gjorde så kan man på en arbetsdag ”i Gnosjöregionen” komma mycket långt. Och snabbt.