Svensk träexport och filmstjärnan från Hollywood

Exportkonsult

Claes Rosenberg

cr@claesrosenberg.se

0708 371 370


Mellins gata 7

216 44 Limhamn


Hollywood-stjärnan Salma Hayek och svensk träexport – hur hänger det ihop?


Jag gillar att titta på Zlatans matcher. Under en period kunde jag få in PSG s matcher på teve. När jag såg matchen Rennes-PSG riktades kameran mot läktaren och där satt, faktiskt, en stjärna från Hollywood – Salma Hayek! Vad gjorde hon på en fotbollsmatch ute på franska landsbygden? Men jag behövde inte tänka så länge, jag kände också igen mannen bredvid henne, han brukar figurera i fransk media.  Han heter Francois-Henry Pinault . Salma är alltså gift med honom och det är ju trevligt.


Nu till kopplingen till svensk träeexport!  Och då handlar det om Salmas svärfar, Francois Pinault. Det är han som syns på bilden nedan och det är han som äger fotbollsklubben i Rennes, Stades Rennais FC . Rubriken lyder – ”Rapport om Frankrikes rikaste man”,  Och nu blir det intressant , grundplåten till hans förmögenhet är nämligen hans framgångsrika affärer med svenska trävaror i början på sjuttiotalet!


Omkring 1970 lånade denne Pinault 400 000 kronor av sin svärfar och startade direktimport av trävaror från Sverige, byggde upp en bygghandelskedja som sedan sålde trävarorna direkt till kunderna. I praktiken bara ett enda affärsmässigt mellanled mellan det svenska sågverket och den franska byggfirman=slutkunden. Något helt revolutionerande på den tiden! Efter bara tre år sålde han företaget för 25 miljoner kronor, men Pinault Bois är fortfarande Frankrikes näst största trävarukedja, köper med all säkerhet stora mängder svenska trävaror.


Att jag personligen intresserat mig för denne Pinault beror på att jag under åttio- och början av nittiotalet medverkade vid exportsatsningar för ett antal svenska sågverk och träbearbetande industrier som alla kom igång med nya kunder i Tyskland genom att gå förbi traditionella mellanled. Jag ville gärna göra något i Frankrike för svenska sågverk också men fick alltid höra att ”I Frankrike finns bara en bra kund och det är Pinault”. Ingen idé att leta efter andra kunder, med andra ord.