Vad skrev Mark Twain om export

Exportkonsult

Claes Rosenberg

cr@claesrosenberg.se

0708 371 370


Mellins gata 7

216 44 Limhamn

“Sail away from the safe harbor.

Catch the trade winds in your sails.

Explore. 

Dream.

Discover.”


Mark TwainOkej,  Mark Twain skrev  inte detta med svensk export i åtanke, men hans vackra ord inspirerar mig till några kommentarer:


Sail away from the safe harbor


Det finns inte längre någon säker hamn, ingen säker hemmamarknad. Världsmarknaden börjar i Sverige.  Lyckas man i Sverige blir man upptäckt av alla internationella konkurrenter som säljer i Sverige. 

 

Catch the trade winds


Mark Twain talar inte om någon enstaka eller tillfällig gynnsam vind utan om många gynnsamma vindar. Dessa vindar dyker inte upp vid rätt tillfälle och på rätt plats, utan man måste söka upp dem för att fånga dem. Det fina med förliga och gynnsamma vindar är att när man väl funnit dem så går det ganska lätt att segla. Det viktiga är att ta sig dit. (I mångt och mycket är det vad jag arbetar med, att ta reda på var vindarna blåser och hjälpa mina uppdragsgivare att hitta dit.)


Explore. Dream. Discover.


Man måste drömma om sin framgång, man måste utforska marknader och man måste upptäcka vad kunderna behöver, nu och i framtiden. Internationell affärsutveckling är lönsamt, roligt och spännande!


PS. Tydligen är det inte säkert att Mark Twain skrev det här överhuvudtaget, men det gör inget - det är ett bra citat i alla fall.