Bouda Abidjan

Exportkonsult

Claes Rosenberg

cr@claesrosenberg.se

0708 371 370


Mellins gata 7

216 44 Limhamn

Marknadsundersökning !

Helt slumpmässigt har jag fått kontakt med en träsnidarateljé i Abidjan, Elfenbenskusten. Jag har ingen aning om deras produkter går att sälja i Sverige men på den här sidan gör jag nu en marknadsundersökning genom att visa det man har gjort och alltså kan skicka redan idag. Samt ett exempel på ett beställningsverk, en liten Citroên jag ska ge till en anhörig som är mycket aktiv i Citroënklubben i Sverige. Om ni vill  ha priser på respektive produkt eller på en önskad produkt, så hör av er till mig. Min idé är att kunderna köper direkt från ateljén i Abidjan, jag vill bara förmedla kontakten. 

Leveransen av "min Citroën" tog två veckor och kostade 35 Euro. Själva bilen kostade 60 Euro. Alltså kan man räkna med att ett litet föremål  som är snidat enligt önskemål kan kosta mellan 70-100 Euro. För standardprodukter finns en prislista som jag gärna förmedlar. 

OBS! Detta är helt i sin linda, ett marknadsexperiment från min sida. Jag vill se om det går att få igång ett flöde av hantverksprodukter från Afrika direkt från ateljé till kund i Sverige.

En annan variant är att en specialiserad on-line butik tar kontakt med ateljén för att få fram snidade föremål för den butikens kundkrets, här några tänkbara exempel:

Leksaker av kvalité - en liten safarigrupp med djur och växter i afrikanskt trä?

Schackpjäser enligt önskemål - t.ex. med afrikanska djur med lejonet som kung?

Gåvor till personer som avtackas - en stiliserad violin till en violinist som går i pension?

Mini-skulptur i trä av en viss person , efter fotografi. ( Ägaren säger att de kan göra skulptur av t.ex. Nelson Mandela eller Didier Drogba, den ivorianske "Zlatan", men det har jag inte sett ännu)

Grundtanken är att dessa konstnärer arbetar mycket snabbt och skickligt och (just nu) till låg konstnad, vilket gör att individualiserade produkter i trä blir överkomliga i pris.

Ateljén arbetar i afrikanska träslag och köper virket från sågverk som är FSC-godkända. Jag kommer återkomma med mer information om de olika träslagen - de två vanligaste är afrikansk teak och ormträ, båda extremt hållbara över tid. Föremålen kommer bli arvegods...