Tar sin plats på världsmarknaden medan den är öppen

Exportkonsult

Claes Rosenberg

cr@claesrosenberg.se

0708 371 370

 

Mellins gata 7

216 44 Limhamn

Satsar på världsmarknaden - så länge den är öppen

 

Så fort konkurrenterna upptäcker att deras kunder går över till din produkt så börjar de arbetet med att kopiera. I det läget har du ett tidsförsprång, det kanske tar 6 -12-18-24 månader för de att komma igång men när de gör det har de alla säljkanaler öppna. Det gäller att agera snabbt och effektivt!

 

Enligt min erfarenhet är det inte alltid en nackdel att din produkt blir kopierad, det är ett bevis på att det finns en marknad och det gör att allt fler kunder börjar våga gå över till antingen din produkt eller konkurrentens. Ni är kanske två, tre, fyra stycken som ”plogar” på marknaden och i vilket fall som helst har du aldrig förväntat dig att ha 100% andel av världsmarknaden. Om man däremot fokuserar enbart på hemmamarknaden och avvaktar med export så kommer man senare upptäcka att exportmarknaden är stängd, kunder och återförsäljare har gått över till ”din” produkt men de köper den från konkurrenterna och har ingen aning om att det var ditt företag som var först.

 

Den goda nyheten är att det numera går ganska fort att bygga upp säljkanaler, har du en bra produkt kommer många bra återförsäljare höra av sig eller så kommer de vara på hugget när du kontaktar dem. Alla återförsäljare vill vara med på tåget när nya produkter vinner framgång.