Smart Internationalisering

Exportkonsult

Claes Rosenberg

cr@claesrosenberg.se

0708 371 370

 

Mellins gata 7

216 44 Limhamn

Smart Internationalisering

 

De små företagens internationalisering - det jag håller på med. Men det är inte det jag anlitas för...utan då handlar det om att hitta kunder och/eller återförsäljare ( ibland också agenter). Internationalsiering är ju ingenting om man inte får beställningar från kunder eller återförsäljare utanför Sverige, det är min syn på saken ( inte så originellt egentligen men förtjänas att sägas...) .

 

Men eftersom jag har en teoretisk ådra som gör sig påmind ibland så har jag genom åren gjort en mängd checklistor att använda vid föredrag och seminarier. De flesta under LWAB -perioden på åttio-nittotalet då jag var med i många projekt med just seminarier som del av konceptet.

 

Dessa checklistor uppdaterade jag i samband med projektet "Smart Internationalisering" som arrangerades 2014 av IUC Syd och sponsrades av Tillväxtverket. Resultatet blev en PDF - handbok med en mängd checklistor. Denna handbok finns att ladda ned som pdf från IUC:s Syd hemsida, se länk nedan.

 

http://www.iucsyd.se/media/1160/handbok-internationalisering.pdf

 

Handboken är en blandning av aspekter att tänka på, påståenden, erfarenheter, fakta och teori. Mycket är uppdaterat material från min tid på exportkonsultföretaget LWAB, annat är helt nytt - och jag vill passa på att tacka min exportkonsultkollega Bo Nilsson på Deskago AB, för ytterst värdefull input.

 

Några fler checklistor hittar du på :

Checklista för återförsäljaravtal och lite om agentavtal

52 kritiska moment i exportflödet

Checklista för offert eller prislista

Checklista om rätt exportpris

 

Lista över alla mina checklistor